اگر زمانی که استرس دارید و عصبی هستید، غذا خوردن تنها راه آرامش شماست، گرفتار پرخوری عصبی شده اید و تتها نیستید! این مشکل که پرخوری هیستیریک هم نامیده می شود نوعی اختلال در خوردن است که تحت تاثیر شرایط روحی و روانی به وجود می آید و اگر کنترل نشود ممکن است برای سلامت شما تهدید آمیز باشد. ما در این مقاله از مجله اسلیودکتر قصد داریم صفر تا صد این موضوع را مورد بررسی قرار دهیم. پس همراه ما باشید.
پرخوری عصبی را می توان به عنوان یک الگوی نادرست غذا خوردن تعریف کرد که با موارد زیر تشخیص داده می شود:
افراد مبتلا به این مشکل معمولاً دارای وزن طبیعی و سالمی هستند اما بر اساس دیدگاهی که از فرم بدن و وزنشان دارند خود را به شدت قضاوت می کنند. این افراد معمولاً با مسائل مربوط به عزت نفس دست و پنجه نرم می کنند که ارتباط نزدیکی با تصورشان از بدن و هیکل خود دارد.
👈بیش تر بخوانید: محاسبه BMI با چه فرمولی انجام می شود؟
پرخوری یا پر اشتهایی عصبی در زنان بیشتر از مردان است که معمولاً در سنین نوجوانی و اوایل بزرگسالی ایجاد می شود. با این حال امکان دارد در هر سنی به سراغ افراد بیاید. بین 1 تا 2 درصد از افراد در طول سال پرخوری هیستیریک یا بولیمیا را تجربه می کنند. این مشکل می تواند در افراد با هر جنس، نژاد، سن، قومیت و یا نوع بدن بروز پیدا کند.
افراد مبتلا به بولیمیا معمولاً وزن طبیعی دارند و در چرخه ای از پرخوری و پاکسازی درگیر هستند، اما افراد مبتلا به بی اشتهایی عصبی دچار کمبود وزن هستند اما با این حال فکر می کنند چاق هستند و برای کاهش وزن به محدودیت های سخت غذایی، انواع رژیم های لاغری و ورزش های شدید روی می آورند. این افراد ممکن است آنقدر لاغر شوند که بیمار به نظر برسند.
شناسایی پرخوری عصبی ممکن است کمی سخت باشد زیرا افراد مبتلا به این عارضه اغلب پرخوری کرده و سپس مخفیانه پاکسازی می کنند. اما وجود بسته های خالی از مواد غذایی و یا بسته های خالی ملین ها می تواند از نشانه های پر اشتهایی عصبی باشد. از دیگر علائم عاطفی و رفتاری پر اشتهایی عصبی می توان به موارد زیر اشاره کرد:
نشانه های فیزیکی ابتلا به پر اشتهایی عصبی می تواند شامل مشکلات دندان نیز باشد. استفراغ خود القا باعث فرسایش مینای دندان ناشی از اسید معده می شود. علاوه بر این ممکن است دندان های فرد مبتلا به جای سفید بودن فقط شفاف به نظر برسند و حساس تر از حد معمولی باشند. از دیگر علائم فیزیکی این معضل می توان موارد زیر را نام برد:
👈بیش تر بخوانید: جراحی لاغری چه کمکی به روند لاغری می کند؟
پر اشتهایی عصبی می تواند عواقب جدی و خطرناکی برای فرد داشته باشد. برخی از این عواقب عبارتند از:
علت اصلی پر اشتهایی عصبی تاکنون مشخص نشده است اما به نظر می رود که چند عامل با هم باعث به وجود آمدن این اختلال می شوند. این عوامل ممکن است ژنتیکی، محیطی، فرهنگی و فیزیکی باشند. برخی از اصلی ترین علت های بولیمیا به شرح زیر می باشند:
👈بیش تر بخوانید: با پیکر تراشی بیش تر آشنا شوید.
چندین روش برای درمان مشکل پر اشتهایی عصبی وجود دارد که در صورت مواجهه با این معضل می توانید یکی و یا مجموعه ای از آن ها را انتخاب کرده و مسیر درمان خود را شروع کنید. در ادامه روش های درمان را عنوان می کنیم.
برای شروع درمان به یک پزشک خوب مراجعه کرده تا او به بررسی نیازهای جسمی و روانی شما بپردازد. ممکن است شما به مشاوره و دارو نیاز داشته باشید اما نگران نباشید متخصصین به شما کمک می کنند تا در مدت کوتاهی این مشکل را پشت سر بگذارید.
داروهای ضد افسردگی جهت درمان پرخوری عصبی مورد تایید سازمان غذا و دارو هستند و در برخی اوقات پزشکان این داروها را برایتان تجویز می کنند.
مشاوره برای درمان مشکل شما بسیار بسیار راهگشاست. مشاور به شما کمک می کند تا یاد بگیرید چطور احساسات و افکار خود را مدیریت کرده و اگر در وعده غذایی خود پرخوری کردید به سراغ پاکسازی نروید. شما باید تمامی افکار غیر منطقی و رفتارهای ناسالمتان را با مشاور در میان بگذارید تا بتواند به شما کمک کند.
بخش دیگر درمان مربوط به غذا و سبک تغذیه است. هر چند اختلال پرخوری عصبی تنها مربوط به خود غذا نیست و با افکار و احساسات زمینه ای دیگر هم ارتباط دارد اما در روند درمان ما به خود غذا هم کار داریم. در این مرحله عادات غذایی سالم به شما آموزش داده شده و شما یاد می گیرید سیگنال های بدنتان را مبنی بر گرسنگی و سیری تشخیص دهید.