یکی از بیماری های که فقط در مردان به وجود می آید، واریکوسل است. این بیماری مربوط به بزرگ شدن و متورم شدن سیاهرگ های بیضه است. افرادی که به این بیماری مبتلا هستند، تقریبا علایمی خاصی ندارند و برای بیمار هیچ خطری ندارد اما در برخی از موارد باعث اختلال در باروری مردان می شود.
در این مقاله از مجله اسلیو دکتر سعی می کنیم درباره بیماری واریکوسل، نحوه ایجاد این بیماری، مشکلاتی که به همراه دارد و راه های درمان آن بحث کنیم. اگر شما هم فکر می کنید که این مشکل را دارید، برای آشنایی بیشتر با این بیماری، خواندن مقاله زیر را به شما توصیه می کنیم.
بیماری که در آن رگ ها و وریدهای کیسه بیضه و یا بیضه گشاد و متورم می شوند و خون توانایی بازگشت به قلب را ندارد، همین امر سبب بروز واریس در بیضه می شود. این مشکل مهم ترین علت کاهش کیفیت و تعداد اسپرم ها است و می تواند یکی از علل ناباروری در مردان باشد.
این بیمار اغلب بدون علامت است و در موارد نادر علایم زیر مشاهده می شود:
بیضه ها در کیسه بیضه نگهداری می شوند، این کیسه شامل وریدهای است نقش انتقال خون از قلب به بیضه و بازگشت آن از بیضه به قلب را بر عهده دارند. سیاهرگ با کمک دریچه های یک طرفه خود، خون را از بیضه به قلب برمی گردانند.
زمانی که در عملکرد دریچه های سیاهرگ اختلال ایجاد شود و توانایی بازگشت خون را به قلب نداشته باشند، خون در سیاهرگ آسیب دیده جمع می شود و سبب متورم شدن و گشاد شدن سیاهرگ خواهد شد. در این حالت واریس بیضه یا واریکوسل ایجاد می شود.
بیضه وظیفه تولید و نگهداری اسپرم ها را برعهده دارد، این اسپرها برای بالغ شدن باید در محیطی باشند که دمای آن پایین تر از دمای بدن باشد. به همین بیضه ها در خارج از بدن و در کیسه بیضه نگهداری می شوند و دمای آن 5 درجه کمتر از دمای بدن است و اسپرم ها در این دما تولید، ذخیره و بالغ می شوند.
از طرفی با ایجاد واریکوسل، خون تجمع می یابد و باعث بالا رفتن دما در کیسه بیضه میشود، این افزایش دما بر کاهش تعداد اسپرم و کیفیت آن ها تاثیر مستقیم می گذارد و احتمال باروری را کاهش می دهد.
برای تشخیص این بیماری می توان روش های زیر را به کار برد:
پزشک برای معاینه فیزیکی از بیمار می خواهد که بایستد و نفس عمیق بکشد، در این حالت رگ های متورم در کیسه بیضه نمایان می شوند.
با تهیه عکس های از بیضه ها توسط دستگاه سونوگرافی می توان رگ های متورم با قطر بیش از 3 میلی متر را به خوبی تشخیص داد.
با گرفتن نمونه از مایع منی و انجام تست ها آزمایشگاهی به طور قطعی وجود واریکوسل در بیضه تشخیص داده می شود. البته این آزمایش زمانی انجام می شود که بیمار مشکل ناباروری داشته باشد.
👈بیش تر بخوانید: علائم واریکوسل
پزشک با توجه به شدت بیماری، شرایط بیمار و مشکلات به وجود آمده در بیمار می تواند از روش های مختلفی برای درمان آن استفاده کند که در زیر به آن ها می پردازیم:
جراح در این روش، در اتاق عمل و تحت بیهوشی عمومی یا بی حسی، یک برش کوچک به اندازه یک سانتی متر در بالای کیسه بیضه ایجاد می کند و با کمک میکروسکوپ رگ های متورم و آسیب دیده را از رگ های سالم و سایر شریان های کوچک تشخیص می دهد. بعد از تشخیص رگ های گشاد آن ها را مسدود می کند و جریان خون فقط در رگ های سالم عبور می کند.
جراح این روش را نیز با کمک بیهوشی عمومی و در اتاق عمل انجام می دهد و با یک یا چند برش کوچک و وارد کردن لوله نازک حاوی دوربین روند جراحی را کنترل می کند و با کمک تصاویری که از طریق دوربین لاپاراسکوپی بر روی مانیتور ارسال می شود، رگ های آسیب دیده را از سایر شریان ها و ورید های جدا می کند و آن ها مسدود می کند.
زمانی که رگ های آسیب دیده بسته می شوند، خون فقط از رگ های و شریان های سالم عبور می کند و واریس بیضه درمان می شود. با این کار عملکرد بیضه نیز بهبود می یابد.
در این روش، جراح با وارد کردن یک لوله نازک در کشاله ران و یا گردن، رگ های متورم را با کمک اشعه ایکس بر روی مانیتور مشاهده می کند و یک نوع محلول مخصوص را آزاد میکند که به وسیله آن رگ های آسیب دیده مسدود می شوند؛ با این کار، جریان خون در این رگ ها قطع و واریس در بیضه درمان می شود.
👈بیش تر بخوانید: تفاوت واریکوسل و سرطان بیضه چیست؟
هزینه درمان این بیماری به عوامل مختلفی بستگی دارد که زیر به آن ها می پردازیم:
این بیمار فقط در مردان به وجود می آید اما احتمال برزو آن در همه مردان وجود ندارد. در صورت بروز آن رگ های کیسه بیضه و بیضه گشاد و متورم می شوند. برای درمان آن باید از روش های جراحی و غیر جراحی که کمترین تهاجم را دارند، استفاده کرد.
منبع : سایت دکتر سعید صادق زاده