چاقی خطر مبتلا به بعضی بیماری های مزمن مثل سکته مغزی، هیپرلیپیدمی، افزایش قند خون، سکته مغزی و سندرم آپنه خواب را افزایش می دهد. به همین دلیل درمان آن ضروری است. بوتاکس معده روش جدیدی است و در زمره روش های مقابله با چاقی است. بوتاکس معده معمولا به کسانی که اضافه وزن شدید ندارند توصیه می شود. با روش بوتاکس معده می توان 10 درصد از وزن خود را در 6 ماه کاهش دهید. تزریق بوتاکس به معده در چند دقیقه انجام می شود، نیازی به برش جراحی ندارد و همچنین این عمل سرپایی است. به همین دلایل مورد علاقه خیلی از افراد است که دنبال عمل راحت و کم تهاجمی بودند است.
در این مقاله از مجله لاغری اسلیودکتر با ما همراه باشید تا بیش تر با این مقوله آشنا شوید.
بوتاکس معده نوعی نوروتوکسین (سم فلج کننده عصبی) است که به توسط باکتری بی هوازی کلستریدیوم بوتولینوم تولید می شود.
تزریق بوتاکس به عضلات صاف و مخطط معده منجر به کاهش استیل کولین آزاد شده در محل اتصال عصب به عضله، مهار انقباضات عضله، و ایجاد فلج موقت در آن میشود. در پزشکی، نخستین بار از بوتاکس جهت درمان لوچی چشم استفاده شد، اما بعدها کاربردهای بوتاکس در زمینه درمانی و زیبایی بسیار گسترده تر شد.
در سال 2000 دانشمندان نروژی اقدام به تزریق بوتاکس به داخل عضله جدار معده برای کاهش وزن کردند. توضیح علمی آن ها این بود که فلج کردن بخشی از عضله دیواره معده و کاهش حرکات انقباضی آن باعث تاخیر در تخلیه معده، احساس سیری زودرس، کاهش نفخ و در نهایت لاغری می شود.
تزریق بوتاکس معده برای کاهش وزن هم اکنون فراگیر شده است. البته، سازمان غذا و داروی آمریکا استفاده از بوتاکس معده برای لاغری را هنوز تایید نکرده و این دارو هم اکنون به صورت استفاده خارج از برچسب (Off-label) مورد استفاده قرار می گیرد.
👈بیش تر بخوانید: آیا با روش پیکرتراشی برای لاغری آشنایی دارید؟
بوتاکس معده هیچ محدودیت سنی ندارد. این روش به کسانی توصیه می شود که توده شاخص بدنی یا BMI آنها بالاتر از 27 و کمتر از 35 است و آنهایی که چاقی متوسطی دارند. همچنین آن هایی که نمی توانند با روش های دیگر مثل رژیم های غذایی و ورزش خودشان را لاغر کنند. اگرچه این روش بدون محدودیت سنی است اما ترجیحا بایستی فرد حداقل بالای 18 سال سن داشته باشد.
در ادامه افرادی که نمی توانند بوتاکس معده انجام دهند را بیان کرده ایم:
همچنین کسانی که بیماری های ژنیتکی دارند یا دچار زخم معده و دوازدهه ( اثنی عشر ) هستند، بایستی با اجازه پزشک بوتاکس معده را انجام دهند.
👈بیش تر بخوانید: روش لاغری جراحی اسلیو معده چگونه به لاغری کمک می کند؟
در ابتدا پزشک بیمار را معاینه می کند و در کنار سابقه پزشکی او مناسب بودن بوتاکس معده را برای او تایید می کند و در مرحله بعد از او می خواهد که این موارد را رعایت کند:
بوتاکس معده از طریق آندوسکوپی انجام می شود و نیازی به جراحی ندارد. در مدت تزریق نیاز به بیهوشی عمومی ندارید، اما پزشک به بیمار آرام بخش تزریق می کند تا بیمار را خواب آلود کند.
به منظور تسهیل عبور کردن آندوسکوپ، به گلوی فرد اسپری مخصوص زده می شود. پزشک لوله بلند و انعطاف پذیر آندوسکوپ که مجهز به دوربین و سرنگ است را از دهان بیمار وارد معده می کند. پزشک در ادامه با کمک تصاویر ارسالی با دوربین که در مانیتور است، جایگاه مناسبی را در پایین معده انتخاب کرده و با سرنگ بوتاکس را چندین نقطه تزریق می کند. تزریق این عمل نزدیک 10 تا 20 دقیقه طول می کشد و اندازه بوتاکس به شرایط فرد بستگی دارد. اثر بوتاکسی که تزریق شده است به مدت زمان سه تا چهار ماه باقی می ماند اما بعد از آن اثر دارو کم کم از بین خواهد رفت.
بعد از تزریق بیمار طی 1 تا 2 ساعت تحت نظر است و بعد از آن ترخیص می شود. به دلیل اینکه بیمار بعد از تزریق احساس خواب آلودگی پیدا می کند بهتر است شخصی او را تا خانه همراهی کند. قبل از اینکه بیمار مرخص شود دستورالعملی حاوی تمرینات ورزشی و لیستی از غذاهای سالم و طبیعی در اختیار وی قرار می گیرد.
سازگاری با وضعیت بعد از تزریق 1 تا 2 روز طول می کشد. بعد گذشت 3 روز کاهش اشتها و همچنین سیری زودرس شما شروع می شود و بعد از نزدیک 10 روز به حداکثر می رسد. همچنین آهسته خوردن و خوب جویدن غذا از ناراحتی معده جلوگیری می کند. اگر بیمار بعد از تزریق از برنامه غذایی و ورزشی مناسب پیروی کند، این وضعیت تا زمانی که اثر بوتاکس نرفته ادامه می یابد و منجر به کاهش وزن می شود.
انتظار می رود که در 4 یا 6 ماه بعد از تزریق بیمار بین 10 تا 20 کیلوگرم وزن کم می کند. البته عواملی مثل سن، پیروی از رژیم غذایی مناسب، میزان فعالیت بدنی و متابولیسم بدن بر اندازه کاهش وزن تاثیر می گذارند.
همانطور که گفتیم اثر بوتاکس سه تا چهار ماه باقی می ماند و بعد از آن کم کم از بین خواهد رفت. در صورت تمایل بیمار می تواند بعد از شش ماه دوباره تزریق انجام دهد.
یکی از مزایای این روش عدم وجود عوارض خطرناک است. همچنین به دلیل اینکه تزریق با آندوسکوپی انجام می شود، خطرات جراحی وجود ندارد. همچنین اثر آن بر سیستم عصبی و دستگاه گوارش به هیچ وجه خطرناک نیست و بعد از چند ماه از بین می رود.
عوارض احتمالی بوتاکس معده شامل نفخ، بی نظمی تنفس، سرگیجه، سخت قورت دادن غذا، تپش قلب، تب، تهوع و استفراغ، اسهال، تورم و خونریزی، احساس خفگی و دوبینی و تاری دید است. در صورت مشاهده هر کدام از این عوارض پزشک خود را در جریان بگذارید.
👈بیش تر بخوانید: با جراحی بای پس معده آشنا شوید.
برخی افراد در مورد اثر بخشی آن تردید دارند اما بوتاکس معده اگر همراه با ورزشی منظم و رژیم غذایی سالم باشد نتیجه خوبی خواهد داشت. اگر هم این موارد رعایت نشود هیچ تضمینی برای موثر بودن این روش وجود نخواهد داشت.